Australia Workshops, 2018

Melbourne, November 3 - 10, 2018

Sydney November 12 - 17, 2018

Register

We are happy to announce the schedule for our workshop series in Australia from November 3 to November 17, 2018. See the table below for dates and topics. There are limited number of seats for each workshop. Please secure your seat as soon as possible. Register here.

Early bird tickets are priced at AU$475 for a full day workshop and will be available until September 15 September 28. After September 15 September 28 seats will be available for AU$550 for a full day workshop.

There are limited seats in each workshop for students with highly discounted price (AU$180 - AU$200). The tickets are available on a first-come, first-serve basis. To verify, email us a photo of your current valid student ID from your .edu email address and we will send you a discount code. The email address is (australia.workshops.2018@ladybug.tools).

While we are there, we will also be speaking at the Para Guru Symposium , which will be hosted at Swinburne University on November 5th.

We want to greatly thank Swinburn University and the University of New South Wales (UNSW) for sponsoring the venues and also for their support during the organization of the trip.

Finally, a huge amount of thanks are due to Fabric First and Darren O'Dea for his help with organizing the Para Guru Symposium and the workshops.

Topic Time Date in Melbourne Date in Sydney
#1 Parametric Environmental Modeling with Ladybug
See detailed curriculum
9:00 am - 6:00 pm Saturday
Nov. 03 2018
Monday
Nov. 12 2018
#2 Parametric Daylight Modeling with Honeybee
See detailed curriculum
9:00 am - 6:00 pm Sunday
Nov. 04 2018
Tuesday
Nov. 13 2018
Para Guru Symposium
See symposium information
9:00 am - 5:00 pm Monday
Nov. 05 2018
-
#3 Energy and Comfort Modeling for Passive Design with Honeybeer
See detailed curriculum
9:00 am - 6:00 pm Wednesday
Nov. 07 2018
Thursday
Nov. 15 2018
#4 Energy Modeling for Heating/Cooling Systems with Honeybee
See detailed curriculum
9:00 am - 6:00 pm Thursday
Nov. 08 2018
Friday
Nov. 16 2018
#5 Automated Iterative Modeling and Analysis
See detailed curriculum
9:00 am - 6:00 pm Friday
Nov. 09 2018
Saturday
Nov. 17 2018
#6 Airflow Modeling with Butterfly
See detailed curriculum
9:00 am - 6:00 pm Saturday
Nov. 10 2018
-

*All workshops will be taught with the Ladybug Tools plugins for Grasshopper.

#1 Parametric Environmental Modeling with Ladybug

Saturday, November 03 2018; Melbourne

Monday, November 12 2018; Sydney

9:00 am - 6:00 pm

Register


The one-day Ladybug workshop will provide attendees with the ability to explore the relationship between weather data and environmental design decisions. We will address a number of environmental design questions for a hypothetical project using Ladybug. The focus of the workshops is to teach attendees best practices in using Ladybug for iterative design and simulation. If you have not used Rhino, Grasshopper or Ladybug and planning to attend any of the other workshops we strongly recommend taking this workshop. In this workshop you will learn how to:

  • Import and visualize weather data
  • Calculate outdoor thermal comfort
  • Draw interactive diagrams and apply conditional statements
  • Run radiation and solar access analysis
  • Generate customized result visualizations
  • Use environmental simulation output to evaluate and generate design options

Prerequisites

  • Basic knowledge of parametric modeling in Grasshopper is not required but is recommended.
  • Rhino 5.0 or 6.0 for Windows
  • Grasshopper 0.0.0076 or higher
  • Ladybug + Honeybee legacy plugins. Download the latest legacy version from Food4Rhino and follow the installation instruction.
  • For this workshop you do not need to install Radiance, EnergyPlus or OpenStudio.

Curriculum

Time Topic Description Level Duration
9:00 to 9:30 Introduction This presentation provides an overview of Ladybug Analysis Tools and its applications in different stages of the design process with focus on Ladybug applications. Beginner 30 min
9:30 to 11:00 Weather data analysis and visualization The workshop starts with a series of hands-on tutorials to develop workflows to analyze and visualize weather data. The attendees will be introduced to techniques for filtering and combining weather data to answer a specific environmental design question and come up with an early design decision. Beginner
Ladybug
90 min
11:00 to 11:15 Break 15 min
11:15 to 12:30 Thermal comfort,
Solar-adjusted temperature
This session discusses different thermal comfort models and studies the effect of solar radiation on outdoor thermal comfort. The goal is to identify hours that outdoor shading can be helpful. Intermediate
Ladybug
75 min
12:30 to 13:30 Lunch 60 min
13:30 to 14:45 Sunpath,
Outdoor shading
This session continues by using the findings from morning to design an outdoor canopy. Intermediate
Ladybug
45 min
14:45 to 15:00 Break 15 min
15:00 to 16:15 Radiation analysis,
Shade benefit evaluator
This session introduces an automated method to evaluate shading devices based on thermal comfort and also introduces how to set up a radiation analysis using Ladybug. Intermediate
Ladybug
75 min
16:15 to 16:30 Break 15 min
16:30 to 18:00 Sunlight hours/solar access analysis,
Design challenge
The design challenge for day 1 will be provided to the attendees. The attendees will use their learnings from the workshop to solve two different design problems.
The first design challenge explains the process of evaluating an existing condition against minimum solaraccess.
The second example introduces a workflow to generate maximum possible massing in an empty lot while meeting the code for minimum change in vertical sky component.
Intermediate
Ladybug
90 min
18:00 End of workshop  

#2 Parametric Daylight Modeling with Honeybee

Sunday, November 04 2018; Melbourne

Friday, November 13 2018; Sydney

9:00 am - 6:00 pm

Register


This workshop covers essential material for effective daylighting simulation with Honeybee including daylight factor, point-in-time grid-based and image-based daylight and basic introduction to climate-based annual daylight simulation. We will cover fundamentals of daylight modeling for designing a well daylit space. We will use Honeybee legacy plugin in the morning and Honeybee[+] plugin closer to the end of the workshop. In this workshop, you will learn how to:

  • Prepare geometry for daylight simulation
  • Create Radiance materials
  • Generate different Radiance skies
  • Run grid-based and view-based daylight studies
  • Generate customized result visualization
  • Run a daylight coefficient study
  • Add dynamic shading and blind controls to your model

Prerequisites

  • Basic knowledge of parametric modeling in Grasshopper is not required but is recommended.
  • Rhino 5.0 or 6.0 for Windows
  • Grasshopper 0.0.0076 or higher
  • Ladybug + Honeybee legacy plugins. Download the latest legacy version from Food4Rhino and follow the installation instruction.
  • Honeybee[+] plugin. Download Honeybee[+] from Food4Rhino.
  • Radiance 5.1.0 or higher. Download and install Radiance from GitHub. Ensure Radiance is installed in a folder with no space or non-ASCII characters.
  • For this workshop you do not need to install EnergyPlus or OpenStudio.

Curriculum

Time Topic Description Level Duration
09:00 to 09:30 Introduction This lecture provides an introduction to daylight simulation and Radiance. Beginner 30 min
09:30 to 10:30 Geometry, Materials Participants will learn how to set up geometry and assing materials to them, the foundtion of any daylight simulation. Beginner 60 min
10:30 to 10:45 Break 15 min
10:45 to 11:30 Skies Participants will learn about the different types of skies used in daylight simulations and will set up and visualize these skies with Honeybee. Beginner 45 min
11:30 to 12:30 Shadow range study This session introduces the attendees to image-based recipes for daylight simulation and how to prepare custom animations from the results. Intermediate
Honeybee
60 min
12:30 to 13:30 Lunch 60 min
13:30 to 14:30 Point-in-time daylight assessment This session introduces the attendees to grid-based recipes for daylight simulation including daylight factor and point-in-time illuminance studies. Intermediate
Honeybee
60 min
14:30 to 14:45 Break 15 min
14:45 to 15:45 Annual climate-based daylight simulation and metrics This session provides an introduction to annual daylight analysis and why/when/how to use it during the design process. Advanced
Honeybee
60 min
15:45 to 16:00 Break 15 min
16:00 to 16:45 Annual daylight with enhanced direct solar calculation This interactive module will introduce workflows for using 2-phase recipe for daylight modeling. The results will be compared with the results of annual analysis in morning session to clarify the improvements. The example used in this module will enable participants to familiarize themselves with the relevant components and methodology for performing daylight simulations with Honeybee[+]. Intermediate
Honeybee[+]
45 min
16:45 to 18:00 Result visualization,
dynamic blinds and window groups
This session discusses a variety of options for exploring and visualizing the results of an annual daylight analysis, and reviews different annual daylight metrics including: Daylight Autonomy (DA), Useful Daylight Illuminance (UDI), Spatial Daylight Autonomy (sDA) and Annual Sunlight Exposure (ASE) followed by an exercise involving the use of multi-phase method to evaluate shading devices with adjustable settings. This exercise will demonstrate how the phase-based approach can be leveraged to optimize both simulation effort as well as computational runtime. Intermediate
Honeybee[+]
75 min
18:00 End of workshop  

#3 Energy Modeling for Passive Design with Honeybee

Wednesday, November 07 2018; Melbourne

Thursday, November 15 2018; Sydney

9:00 am - 6:00 pm

Register


We’ll cover the fundamentals of energy modeling with Honyebee including different workflows for processing geometry, constructions, schedules, loads, and a range of passive design strategies. We will work toward the goal of removing all heating/cooling systems from a house, using adaptive thermal comfort models to evaluate the performance of our design. In this workshop, you will learn how to:

  • Prepare geometry for energy modeling
  • Customize EnergyPlus materials and constructions
  • Visualize and edit zone properties, including loads and schedules
  • Run an energy simulation
  • Interpret results using flood plots, adaptive comfort charts, and geometry colored with simulation data

Prerequisites

  • Familiarity with basic energy modeling principles is also highly recommended.
  • Basic knowledge of parametric modeling in Grasshopper is not required but is recommended.
  • Rhino 5.0 or 6.0 for Windows
  • Grasshopper 0.0.0076 or higher
  • Ladybug + Honeybee legacy plugins. Download the latest legacy version from Food4Rhino and follow the installation instructions.
  • OpenStudio 2.4

Curriculum

Time Topic Description Level Duration
9:00 to 9:30 Introduction to energy modeling with visual scripting interfaces This presentation provides an overview of the advantages of building energy models in scripting interfaces like Grasshopper. Beginner 30 min
9:30 to 10:30 Building a simple test box model We’ll start by building a simple energy model of a 1-room building. We’ll understand all of the energy modeling attributes of the model that we’ve built. Beginner
Honeybee
60 min
10:30 to 11:00 Running an energy model We’ll run the model and visualize the hourly temperature within the room. Lastly, the temperature data will be run through a thermal comfort model. Beginner
Honeybee
30 min
11:00 to 11:15 Break 15 min
11:15 to 11:45 Opening windows for natural ventilation To improve comfort, we will allow occupants to open windows. Intermediate
Honeybee
30 min
11:45 to 12:30 Editing schedules and loads We will attempt to improve thermal comfort in our model by building a schedule for night flushing. We will also try changing the lighting loads in an attempt to make the space cooler in summer. Intermediate
Honeybee
45 min
12:30 to 13:30 Lunch 60 min
13:30 to 14:00 Adding shade to an energy model We will try to improve the comfort conditions by adding shade. Intermediate
Honeybee
30 min
14:00 to 15:00 Changing constructions To finish off the passive design of the space, we will add thermal mass and improve insulation on the windows. Intermediate
Honeybee
60 min
15:00 to 15:15 Break 15 min
15:15 to 16:15 Multi-zone energy model workflows To finish off the passive design of the model, we will break up or test box model into multiple zones to understand if some spaces are more comfortable than others. Advanced
Honeybee
60 min
16:15 to 17:00 Visualizing simulation results We will visualize the thermal environments of the model by coloring the zones with their temperature. Advanced
Honeybee
45 min
17:00 to 18:00 Tapping into the full potnetial of E+ We will observe all of the possible strategies that can be modeled with EnergyPlus and add an evaporative cooling tower to our passive house model using additionalStrings. Advanced
Honeybee
60 min
18:00 End of workshop  

#4 Energy Modeling for Heating/Cooling Systems with Honeybee

Thursday, November 08 2018; Melbourne

Sunday, November 16 2018; Sydney

9:00 am - 6:00 pm

Register


Building off of the previous day’s workshop, we will add detailed HVAC systems into Honeybee energy models. It is highly recommended that participants attend the previous day’s workshop unless they are already very familiar with Honeybee energy modeling workflows. In this workshop, you will learn how to:

  • Assemble an energy model using surface-by-surface workflows
  • Understand and visualize energy balances
  • Edit and visualize a range of HVAC templates
  • Calculate energy use intensity for different design options
  • Estimate the size/ cost of HVAC systems from peak load simulations./li>
  • Use energy model results to build detailed microclimate maps of building interiors
  • Bring everything we have learned together by parametrically changing glazing ratio and evaluating the impact on energy use, HVAC size, and thermal comfort

Prerequisites

  • Familiarity with basic energy modeling principles is also highly recommended.
  • Basic knowledge of parametric modeling in Grasshopper is not required but is recommended.
  • Rhino 5.0 or 6.0 for Windows
  • Grasshopper 0.0.0076 or higher
  • Ladybug + Honeybee legacy plugins. Download the latest legacy version from Food4Rhino and follow the installation instructions.
  • OpenStudio 2.4

Curriculum

Time Topic Description Level Duration
9:00 to 10:00 Surface-by-surface workflows We will build a simple shoebox model using a surface-by-surface workflow. This type of model is suitable for parametric studies looking at a range of different facade options. Intermediate 60 min
10:00 to 11:00 Energy balances We will look at energy balance graphics for different building types and build a graphic for the test box that we just built. Intermediate
Honeybee
60 min
11:00 to 11:15 Break 15 min
11:15 to 12:30 Adding HVAC systems We will add a fully-detailed HVAC system to the shoe box model and calculate energy use intensity from the results. Advanced
Honeybee
75 min
12:30 to 13:30 Lunch 60 min
13:30 to 14:30 Peak loads and HVAC size / cost We will observe the peak loads experienced by our test box and understand the impact that facade strategies have on the size and cost of the HVAC system. Advanced
Honeybee
60 min
14:30 to 14:45 Break 15 min
14:45 to 15:30 Thermal Comfort with the PMV Model We will take the results from our simulation and plot them on a psychrometric chart to evaluate thermal comfort with different glazing ratios. Advanced
Honeybee
45 min
15:30 to 16:30 Fundementals of microclimate maps Using the thermal results from our energy model, we will build a detailed map of temperature and thermal comfort going through each step to understand the calculation. Advanced
Honeybee
60 min
16:30 to 16:45 Break 15 min
16:45 to 17:15 Spatial thermal comfort metrics We will use a faster means of generating microclimate maps and review different spatial metrics for evaluating thermal comfort. Advanced
Honeybee
30 min
17:15 to 18:00 Parametric sensitivity studies We will bring together everything that we have learned in order to understand the relationship between glazing ratio, energy use, HVAC size, and occupant thermal comfort. Advanced
Honeybee
45 min
18:00 End of workshop  

#5 Automated iterative modeling and analysis

Friday, November 09 2018; Melbourne

Saturday, November 17 2018; Sydney

9:00 am - 6:00 pm

Register


This workshop covers the best practices for automating parametric iterative studies. We will cover best practices for automating parametric iterative studies and utilize several visualizations to make informed design decisions from these studies. This workshop brings all of the content of the previous workshops together and, while attendance of previous workshops is not necessary, participants will get the most out of this workshop if they have attended the previous ones. In this workshop, you will lean how to:

  • Select design criteria
  • Build a parametric energy model that represents these criteria
  • Automatically run through the design space of all possible combinations of these criteria
  • Visualize your results using Design Explorer + Design Explorer Lite

Prerequisites

  • Basic knowledge of parametric modeling in Grasshopper is not required but is recommended.
  • Rhino 5.0 or 6.0 for Windows
  • Grasshopper 0.0.0076 or higher
  • Ladybug + Honeybee legacy plugins. Download the latest legacy version from Food4Rhino and follow the installation instruction.
  • Radiance 5.1.0 or higher. Download and install Radiance from GitHub. Ensure Radiance is installed in a folder with no space or non-ASCII characters.
  • OpenStudio 2.4
  • TTToolbox plugin. Download the latest released version from Food4Rhino.
  • A Google account with Google Drive (just the default account is ok and there’s no need to pay for additional space).

Curriculum

Time Topic Description Level Duration
9:00 to 10:30 Introduction to parametric modeling by solving a simple optimization problem We will begin by building a parametric model to find the optimal tilt angle for a photovoltaic panel, and add more complexity to the problem during this session. Intermediate 90 min
10:30 to 11:30 Optimization with genetic algorithms We will use the parametric model that we have built and Grasshopper's built-in Galapagos solver to find the optimum tilt angle for a multi-dimensional design space. Intermediate 60 min
11:30 to 11:45 Break 15 min
11:45 to 12:30 Visaulization of Pareto fronts We will use the Octopus plugin for Grasshopper to visualize design spaces in relation to a Pareto front. Intermediate 45 min
12:30 to 13:30 Lunch 60 min
13:30 to 15:00 Prepare parametric model for daylight and energy simulation We will use this session to discuss best practices for building a parametric model for both daylight and energy simulation. At the end of the session we will set up and run the model for several combinations. Advanced
Honeybee
90 min
15:00 to 15:15 Break 15 min
15:15 to 16:45 Result visualization for multi-dimensional problems We will upload the results that we generated during the break to Google Drive and then visualize them in Design Explorer. After loading results into Design Explorer, we will look at other means of processing the data to draw conclusions and make recommendations. Specifically, we will determine which strategies are the most effective over the data set. Advanced
Honeybee
90 min
16:45 to 17:00 Break 15 min
17:00 to 18:00 Final design challenge The design challenge explains the process of evaluating design solutions against solar rights and minimum direct solar access. The attendant will develop optimal solutions that guarantee the required quantity of sun light hours on existing buildings. Advanced
Honeybee
60 min
18:00 End of workshop  

#6 Airflow modeling with Butterfly in Grasshopper
Saturday, November 10 2018
8:00 am - 6:00 pm

Register


This workshop will introduces essential workflows for airflow simulation with Butterfly and OpenFOAM. Butterfly allows one to set-up and run Computational Fluid Dynamics (CFD) simulations from inside Grasshopper to model indoor and outdoor airflow. This workshop will focus on the workflows of setting up models, executing simulation and visualizing the outputs. Material related to the physics of CFD will be limited to essentials. In this workshop, you will:

  • Receive an overview of CFD essentials
  • Learn how to create a FOAM case
  • Create a case folder
  • Prepare meshing for geometry
  • Run the case through OpenFOAM
  • Visualize the results in Grasshopper and ParaView

Prerequisites

  • Basic knowledge of parametric modeling in Grasshopper is not required but is recommended.
  • Rhino 5.0 or 6.0
  • Grasshopper 0.0.0076 or higher
  • Butterfly and OpenFOAM. Follow steps 0-2 from Getting Started with Butterfly to install OpenFOAM and Butterfly for Grasshopper.

Important note

The installation of OpenFOAM for Windows is not a trivial task. Especially if this is your first time for installation, there is a good chance that installation fails and you need to retry to fix it. We encourage everyone to start the installation process days before the workshops so we can help you before the workshop if you have any issues with installation.

Curriculum

Time Topic Description Level Duration
9:00 to 10:00 Introduction to Computational Fluid Dynamics and OpenFOAM A presentation providing a brief introduction to Computational Fluid Dynamics, OpenFOAM. Intermediate
Butterfly
60 min
10:00 to 11:30 Outdoor airflow,
Geometry, boundary condition and meshing
An exercise to prepare an outdoor case using Butterfly in 3D and discuss preparation process, meshing and boundary conditions. Intermediate
Butterfly
90 min
11:30 to 11:45 Break 15 min
11:45 to 12:30 Outdoor airflow,
Running CFD simulation
An exercise showing how to run the solver and discuss the process, inputs and outputs. Intermediate
Butterfly
45 min
12:30 to 13:30 Lunch 60 min
13:30 to 15:00 Result visualization An exercise to visualize and customize the results of the previous study in Grasshopper and ParaView. Advanced
ParaView
90 min
15:00 to 15:15 Break 15 min
15:15 to 16:30 Indoor airflow An exercise to prepare an indoor case using Butterfly in 3D and 2D. Intermediate
Butterfly
75 min
16:30 to 16:45 Break 15 min
16:45 to 18:00 Butterfly in practice A presentation that covers several tips and tricks for using Butterfly in practice. This presentation shows how to start a project from Butterfly and continue the study outside Rhino and Grasshopper. Intermediate 75 min
18:00 End of workshop